Lite av varje

Fotografering av whisky med is och mot vit bakgrund

Jag fotograferar produkter i min lilla studio som i verkligheten är vårt garage. Uppdrag som ger klirr i kassan har inte synts till på väldigt länge så jag betraktar numera det som en hobby, en något dyr sådan.

För att inte stanna upp helt med mitt fotograferande så tänker jag under 2020 ta bilder på produkter vi har i hemmet och berätta lite för dig som är intresserad över hur jag gick tillväga. 

Idag blir det nedan bild över ett glas whisky med is av akryl. Det var premiär för mig att plåta ett glas framifrån mot vit bakgrund, så lite spännande var det. 

Whiskey med is mot vit bakgrund

Förberedelser

Det fanns inga seriösa förberedelser såsom funderingar över val av glas, vilken whisky jag skulle använda utan jag tog det som fanns hemma. I mitt fall en öppnad whisky och ett väldigt billigt glas. Tanken jag hade var att jag ville använda vår steamer och försöka få till kondens på glaset och att det skulle vara mot vit bakgrund. Jag ville också prova på att minimera uppsättningen och inte använda så många stativ.

Grepparmar och klämmor

Klämmor och grepparmar, stora som små, kan man aldrig ha för många av. I mitt fall så behövde jag ett par grepparmar som höll upp de små pappremsorna till vänster och höger sida om glaset, då slipper jag nämligen ett par otympliga och tunga c-stand stativ på golvet.

Grepparmar och klämmor

Pappremsorna används för att inte glasets kanter skall brännas av bakgrundsljuset och bli oskarp. Denna teknik har jag använt många gånger när jag plåtat vinflaskor, porslinsfigurer och diverse andra produkter mot vit bakgrund.

I fallet med whiskyglaset blev det lite knepigare, jag fick inte till någon smal svart skarp kant. Jag försökte flytta remsorna närmare, längre bort och vinkla dem samt klippa till dem så att de blev smalare men det blev inte bättre än slutresultat.  Min teori är att glaset i sig är väldigt tjockt och det bidrar till tjockare mörk rand, det känns logiskt.

Isbit i akryl

Det finns en uppsjö av konstgjorda isbitar på marknaden, de flesta är gjutna i form och säljs i flerpack för en liten peng. Sedan har vi handgjorda isbitar där varje isbit skiljer sig från varandra och håller livet ut.

Jag har båda sorter och skillnaden mellan dem är att de gjutna isbitarna har en liten skarv som påverkar ljusets spridning och syns i bilden ifall du inte placerar isbiten perfekt, vilket kan vara lite knepigt om du skall ha många isbitar i samma glas. De förekommer också små luftbubblor i mina gjutna isbitar vilket jag tycker är snyggt och ger mer liv. 

Handgjord isbit i akryl från Trengove Studios i NY, USA

När jag för ca 4 år sedan köpte handgjorda isbitar så fanns det bara ett par företag i USA som tillverkade och sålde sådana isbitar, bl.a. Trengove Studios i New York. Priset var magstarkt, 44 USD för vanliga iskuber av den större storleken och biten jag har i glaset kostade 60 USD, sedan tillkom frakt, tull och moms.

Då fanns inga handgjorda isbitar innehållandes små bubblor men vad jag sett så finns det nu och ifall du skall köpa handgjorda isbitar så skulle jag satsa på dem med luftbubblor.

Trengove Studios (https://www.trengovestudios.com/) finns kvar men säljer inte längre isbitarna utan de säljs nu av SetShop (https://setshop.com/trengove-ice-cubes/).

När jag beställde mina bitar hos Trengove Studios var jag i kontakt med en äldre herre som bad mig om mina kortuppgifter då de inte hade någon e-shop. När jag fick bitarna skickades det med ett handskrivet kvitto vilket jag tyckte var lite sött.

Handgjorda isbitar i akryl från Trengove Studios i NY, USA

Ljussättningen

För den här typen av bilder är ljussättningen inte så svår. Jag började med att fixa till den vita bakgrunden med hjälp av min hemmasnickrande ram med vitt diffusionspapper och placerade sedan en blixt med stor rektangulär softbox bakom diffusionspappret. Pappret hjälper till att sprida ut ljuset jämnare än bara blixten med softbox.

Dags att börja plåta

När väl bakgrunden var på plats började jag sedan ta bilder på glaset utan whisky, detta för att prova mig fram med antalet isbitar och hur de skulle ligga i glaset.

Jag tyckte inte någon kombination av bitar blev bra och valde i stället att använda en stor skärva och placerade isbiten mitt i glaset. Tog några bilder och mellan varje tagning snurrade jag lite på isbiten.

När jag väl hittade rätt vinkel tog jag en sista bild som jag senare använder vid retuscheringen för att ta bort kondens på den del av glaset som inte skall ha detta. 

Whisky och tryckluft

Jag fyllde sedan upp glaset med whisky. För att få bättre kontroll av påfyllnaden så tog jag hjälp av en gräddkanna med pip. Fyller lite åt gången och tar en bild mellan varje påfyllnad för att hitta rätt nivå (enligt mitt tycke). Jag råkade fylla på lite för mycket och fick ta hjälp av en pipett för att ta ut överflödig whisky.

Blixt nummer två

Det jag inte såg vid ljussättningen var att övre delen av isen blev nästa svart på grund utav reflexioner av rummets mörka utrymmen. Jag försökte med hjälp av vitt papper stänga ute de mörka reflexionerna men det blev inte bra, ej heller med att placera ett vitt ark med litet titthål för gluggen mellan kamera och glas.

Det slutade med att jag tog fram en andra blixt med reflektor och en grid, placerade den ovanför glaset för att på så vis boosta isen med lite ljus, vilket gick bra.

Blixt med reflektor och grid

Dags för vattenånga

Eftersom jag använder mig utav konstgjord is så måste jag på artificiellt sätt skapa kondens och enklaste sättet att göra detta på är att använda sig utav en steamer. 

Det behövs inte vara någon värstingsteamer, den jag har är bland de billigaste jag kunde hitta och fungerar utmärkt - både till fejkad kondens och till våra kläder.

Jag låter steamern komma upp i värme och sveper sedan fram och tillbaka utmed glasets framsida ett par gånger, tar därefter en bild och sveper igen med det ångande handtaget för att bygga upp lagom med kondens på glaset.

Sveper med min steamer för att skapa fejkad kondens på glaset

Jag blev inte nöjd. Jag ville få till lite större droppar men efter första försöken blev det bara smått och inte som jag ville ha det utan jag fick börja om.

Enklaste sättet att ta bort kondens är att försiktigt blåsa tryckluft uppifrån och ned, då rinner kondensen av och glaset blir lika fint som innan. Efter flera försök fick jag till slut in handrörelsen så att kondensen blev good enough.

Glas med kondens

Jag kunde nu börja fokusera på retuscheringen, men först var jag tvungen att städa skrivbordet..

Retuschering

Retuschering

Jag retuscherar mina bilder i Adobe Photoshop. 

Dagens plåtning gav mig väldigt många bilder men bara ett fåtal behövdes, rättare sagt bara två bilder - en utan whisky och  en med.

Jag tog in bilderna i Photoshop i två olika lager och maskade bort all kondens på glasets övre- och nedre del. Snabbt och enkelt, men sedan fick jag jobba hårdare med att snygga till glasets kanter.

Jag är självlärd när det kommer till både produktfotografering och retuschering, så jag kan inte säga mig vara en expert utan gör så gott jag kan.

Tiden från att jag började plåta till att bilden blev helt klar vill jag uppskatta till 4 timmar och där kanske 2,5 timmar var fotografering och 1,5 timmar retuschering.

Tack för mig! 

Tack för att du tog dig tid att läsa mitt första blogginlägg! Har du några frågor så får du gärna ställa dem till mig, så skall jag försöka svara på dem.

 



Postat 2020-01-04 14:13 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera